Zázvor - Zingiber officinale

Menu

Použití a vlastnosti Zázvoru

Toto starobylé koření, s pravlastí v jižní Asii se pěstuje po staletí v Indii a Číně.

První zmínky o používání zázvoru v Čechách pocházejí ze 13. století, kdy se zde prodával nejen sušený, ale také naložený v cukru. Mletý zázvor je součástí kari koření.

Velké oblibě se těší v Anglii, kde se již na počátku středověku stal nejoblíbenějším zámořským kořením. Přidává se nejen do sušenek, ale také při vaření zázvorového piva, pamlskem jsou oddenky naložené v cukru.

Zázvor obecný (Zingiber officinale) je vytrvalá bylina. Z vodorovného oddenku vyrůstají hladké až 1,5 m dlouhé listové lodyhy s kopinatými listy. Květní lodyhy jsou krátké a šupinaté. Květy jsou žluté. Čerstvé oddenky zázvoru se dnes běžně prodávají.

Koření

Nejčastěji se používá jako koření na vařená jídla a pečivo. Známý je likérníkům, dělá se z něho zázvorové pivo a zázvorová limonáda. V některých částech světa popíjejí zázvorový čaj.

Zázvor má příjemnou, kořeněnou chuť s nádechy citrónu a květin. Používá se čerstvý i sušený. Čerstvý používáme jemně nastrouhaný nebo vylisovanou šťávu.

Při nákupu dbáme, aby kořeny nebyly zavadlé. Jestli si sami zázvor sušíme, raději usušíme plátky, které těsně před vařením nastrouháme, pak je aromatičtější.

Ze slaných pokrmů přidáváme zázvor podobně jako kari do rýže, asijských nudlí, smažených pokrmů, masa typu kari a chilli a do mnoha orientálních jídel.

Základní množství je čajová lžička na čtyři porce pokrmu. Přidává se do masa, uzenin a zelenin, především do čatní a kečupů.

Zázvorová šťáva se přidává do polévek a marinád pro udržení hladké konzistence. Výborně ochutí zálivky a saláty. V kuchyni se zázvor kombinuje s citrónem, paprikou, feferonkami, česnekem. V asijské kuchyni doplňuje sojovou omáčku. Výborně doplní ovocné mísy, kompoty a omáčky.

Lék

Zázvor je antiseptický, protihorečnatý, protizánětlivý, stimulující a tonizující. Podporuje chuť k jídlu. Pomáhá proti žaludečním nevolnostem a zažívacím potížím. S úspěchem se používá při kinetózách (cestovní nevolnosti) a těhotenských nevolnostech. Těhotné by jej měly užít ráno, než vstanou z postele a po požití ještě chvíli poležet. Množství je individuální, pohybuje se kolem 1/2 lžičky čerstvého zázvoru.

Dále působí při prevenci chřipkových onemocnění, zejména střevní chřipky. Zázvorové koupele, napařování a čaj se podávají při nachlazení, chřipce, uvolňují hleny i při alergiích.

Silice mírně dráždí, dezinfikuje a prokrvuje pokožku. Pomáhá i při bolestech hlavy a stavech napětí.

Prochladli jste na zahrádce? Do umyvadla s horkou vodou přidejte asi 1 dcl zázvorové šťávy a hned ponořte nohy. Pak si je zabalte ještě do teplé pokrývky, chvíli odpočívejte a přečtěte si Zahrádkáře.

Zázvorový čaj můžeme připravovat samostatně zalitím půl lžičky mletého zázvoru 1/4 l vřelé vody, anebo do šálku běžného bylinného čaje přidáme zázvorovou šťávu.

Kandovaný zázvor - oddenky spaříme vřelou vodou, oloupeme. Necháme postupně vylouhovat hořké látky v několika studených lázních. Vložíme do cukerného roztoku, zahřejeme a necháme mírně na ohni táhnout. Druhý den přidáme další cukr a opakujeme. Hotové pomalu dosušíme v troubě anebo i s roztokem naplníme do sklenic a uzavřeme.

Afrodiziakální tinktura - Zázvor je též vyhlášené afrodiziakum. Můžeme si z něho připravit speciální tinkturu: 150 g čerstvého strouhaného zázvoru necháme 14 dní v temnu louhovat v 0,5 l vodky. Přípravek užíváme buď 3×denně 25 kapek v trošce vody nebo před kýženým aktem 40 kapek jednorázově.

Zázvorová pomazánka

Čočka 100 g, mrkev 120 g, celer 50 g, cibule 35 g, zázvor, bobkový list, mořská sůl, olivový olej. Předem namočenou čočku uvaříme, zeleninu nastrouháme na jemno a krátce podusíme na oleji s vodou, připravenou zeleninu přidáme k rozmixované nebo propasírované čočce, dochutíme zázvorem (nejlepší je čerstvě nastrouhaný, může být i práškovaný), osolíme a dochucujeme vývarem z bobkového listu (vavřín).


Zpět nahoru