Recepty na vermut

Menu

Kořeněná vína - vermuty

Aby člověk spojil příjemné z užitečným, vyrábí si také kořeněná a aromatizovaná vína.

K obyčejným vínům révovým nebo ovocným přidává koření, složené z různých bylin, event. aromatické součásti těchto rostlin.

Víno získává v chuti i vůni určitý charakter a vznikají tak ponejvíce vína kořeněná – vermuty, které se pijí obyčejně před jídlem pro povzbuzení chuti.

Jeden z typických představitelů je Martini Extra Dry vermut jehož výroba byla s velkým mezinárodním úspěchem zahájena na Nový rok v roce 1900. Turínská společnost Alessandro Martini a Luigi Rossi však experimentovala s výrobou suchého vermutu již od roku 1890 v některých cizích zemích, např. na ostrově Kuba.

Jemně vonící vermut slámové barvy odhaluje malinovo‑citronové aroma smíšené s chutí exotických bylin. Je to suchý vermut sestavený na základě bílého vína, ale nikoliv hořký. Kdybychom se pokusili něco podobného vyrobit, tak by nás to zřejmě vyšlo dráž, než za cenu s jakou je nyní nabízen.

Nadšence pro vlastní tvorbu však cena tolik nezajímá. Větší potěšení budeme mít z vlastní výroby. Když se to podaří. Právě z toho důvodu upozorňuji, že se to může také pokazit. Tak prosím opatrně, nejprve přemýšlet a pak jednat. Ale: Kdo nic nedělá, nic nezkazí :-).

Potřebné kvalitní drogy a byliny jedině na ProdejBylin.cz

Vermut Turinský

Recept na hořký Turinský vermut
Ve 3 litrech 60 % vinného destilátu nebo lihu se maceruje dva dny tato směs:
pelyňku 500 g
kořene hořce 120 g
kořene angeliky 40 g
hřebíčku 15 g
kardamomu 10 g
listů máty peprné 30 g
skořice 10 g
listů meduňky 40 g
fenyklu 30 g
Vzniknou tím 3 litry výtažku; ty se přidají k 25 litrům vína, ve kterém se předem rozpustí 12,5 kg cukru. K takto vyrobenému podílu se přidá tolik vína, aby celkové množství činilo 1 hl. Hotový vermut má asi 16,5 obj. % alkoholu a 15 - 17 % cukru.

Tento recept mám vyzkoušen, vyrobil jsem 0,3 litru výtažku (všechny složky jsem násobil koef. 0,1), který jsem pak postupně přidával do již sladkého vína, za stálého ochutnávání. Cukru jsem dal méně a přidal jsem ještě trochu lihu, aby nedošlo k druhotnému kvašení.

Vermut Turinský (Speciální způsob)

Recept na Turinský vermut speciál
listů řebříčku 20 g
muškátového oříšku 20 g
hřebíčku 20 g
tonkových semen 30 g
listů máty peprné 30 g
kořene hořce 50 g
listů meduňky 100 g
květů alpského řebříčku 100 g
alpského koření (?) 300 g
Drogy se rozmělní a macerují týden v 5 litrech 60 % vinného destilátu nebo lihu a poté vylisují. Tři litry tohoto výluhu se mísí s 8 litry 96 % lihu, 10 litry 60 % cukrového syrupu a sladkým vínem se doplní na 1 hl.

Vermut Torino

Recept na vermut Torino
Na 100 litrů vína se použijí tyto drogy:
hřebíčku 15 g
kardamomu 10 g
listů máty peprné 30 g
listů meduňky 40 g
skořice 10 g
černobýlu alpského 30 g
kořene hořce 120 g
pelyňku alpského 500 g
fenyklu 30 g
kořene angeliky 40 g
Tyto drogy se macerují 48 hodin ve 2 litrech 60 % alkoholu a 1 litru vinného destilátu. Výluh se přidá k 25 litrům světlého vína sladkého, v němž je rozpuštěno 12,5 kg cukru. Potom se doplní vínem na 100 litrů tak, aby obsah alkoholu neklesl pod 16 % objemových a obsah cukru pod 18 % váhových.
Takto upravené víno se nechá asi 2 - 3 měsíce uležeti, aby se docílilo zaokruohlené chuti.

Vermut francouzský

Směs koření rovněž italského původu.

Recept na Francouzský vermut
listů pelyňku 1000 g
pomerančové kůry 1000 g
fialkového kořene 100 g
heřmánkového květu 250 g
kardamomu 100 g
benediktu 800 g
vlašského přímětníku 300 g
skořice 10 g
muškátového oříšku 10 g
Maceruje se v 90 litrech starého, suchého (téměř bez cukru) vína o obsahu asi 10 obj. % alkoholu a přidá se 10 litrů vinného destilátu nebo lihu 86 obj. %. Někdy se přidává též nálev z bezového květu.

Složení těchto směsí nemusí být tak přísná jak je uvedeno v receptech, některá droga může býti i vynechána. Je ponechán prostor k vlastnímu experimentování.

(Zdroj: Ing. Dr. Josef Kozák, Ovocná vína, mošty a šťávy cukrem zahuštěné, Praha 1945)

Zpět nahoru