Recepty na likéry

Menu

Ctění přátelé,
Zde uvedené ukázky receptů na likéry slouží pouze ke studijním účelům individuálních uživatelů. V žádném případě nejsou míněny jako návody sloužící k reálnému použití a vlastní výrobě lihovin. Podrobnosti zde.

Bylinné likéry

Absinth švýcarský

Recept na švýcarský absinth
1. Násada
Pelyněk 6 750 g
Čistý líh 96% 50 000 ccm
Voda 35 000 ccm
2. Destilát
Anýzové semeno 9 600 g
Badian 400 g
Skořice 135 g
Pelyněk 1 070 g
Hysop lékařský (Izop) 3 210 g
Muškátový květ 67 g
Čistý líh 96% 3 000 ccm
Voda 10 000 ccm
destiluje se
3. K výrobě Absinthu:
Násady ad 1. 60 000 ccm
Destilátu ad 2. 4 000 ccm
Čistý líh 96% 30 000 ccm
Destilovaná voda 8 000 ccm
Cukrový sirup 2 000 ccm
Barví se jemně zeleně.
Zpět nahoru

Alpský bylinný likér

Recept na Alpský bylinný likér
1. Destilát neb macerát
Citronová kůra 1 200 g
Fialkový kořen 95 g
Skořice 80 g
Kořen puškvorce 48 g
Pelyněk 64 g
Kořen kalkánu 32 g
Kořen angeliky 32 g
Anýz 32 g
Čistý líh 96% 10 000 ccm
Voda 10 000 ccm
Koření vesměs jemně krájené neb drcené se buď 12 hod. maceruje pouze v lihu, pak se teprve přidá voda a vše se destiluje, anebo možno macerovati 28 až 30 dní.
2. K výrobě likéru:
Destilátu neb macerátu ad 1. 14 000 ccm
Čistý líh 96% 25 000 ccm
Destilovaná voda 18 000 ccm
Cukrový sirup 45 000 ccm
Barví se kulérem dle potřeby. Při výrobě není zapotřebí se vázati na množství cukru zde uvedeném a je tedy možno snížit dávku na 40, 35 i 30 litrů cukrového syrupu. Pak je ovšem nutné nahradit ubrané množství cukru stejným množstvím destilované vody, abychom docílili i chuťově správného odstínu likéru.
Zpět nahoru

Angostura likér

Recept na Angosturu
1. Macerát:
Kůra angostura* 3 000 g
Skořicový květ 500 g
Skořicová kůra 500 g
Kakaové boby pražené 500 g
Nové koření 500 g
Hřebíček 200 g
Semena kardamomová 100 g
Káva pražená 300 g
Čistý líh 96% 16 000 ccm
Voda 8 000 ccm
maceruj 21. dní koření jemně drcené neb řezané, pak slej, vylisuj a zfiltruj.
2. K výrobě:
Macerátu ad 1. 5 000 ccm
Čistý líh 96% 48 000 ccm
Arrak pravý 2 000 ccm
Cukrový sirup 18 000 ccm
Destilovaná voda 28 000 ccm
Karamel zředěný na 1/2 1 000 ccm
* Angosturová kůra cizokrajného stromu Galipea officinalis je ve smyslu znění codexu závadnou drogou
Zpět nahoru

Bezinkový likér

Receptur na bezinkový likér je mnoho, v každém kraji mají domácnosti svou vlastní specialitu. Někde přidávají také kávu, citronovou kůru, vanilku apod. Plody bezu černého jsou spíše ceněny pro jejich léčivé účinky a s ostatními bylinami se z hlediska chuti moc nesnášejí. Tato sestava by mohla být chuťově přijatelná.

Recept na bezinkový likér 1.
Plody bezu černého zbaveného stopek 300 g
rozmačkáme a vložíme do láhve se širokým hrdlem,
semena koriandru 1,5 g
skořice celá 7 g
hřebíček 2 g
líh nebo vodka 40 % 1500 ccm
cukr krystal 500 g
koriandr, skořici a hřebíček lehce rozdrtíme a vsypeme do láhve s bezinkami. Vše zalejeme vodkou, promísíme a necháme 6. týdnů ležeti v teplé místnosti. Pak slejeme vylisujeme a sfiltrujeme. Cukru můžete dát i méně, podle chuti.

další recept podle Stanislava Korbela

Recept na bezinkový likér 2.

Šťáva a likér z bezinek:
2. litry černých kuliček bezinek, 1. litr vody, 1. kg cukru, 2. sáčky vanilkového cukru, 4. lžíce odvaru černé kávy, 1. dl rumu. Kuličky bezinek vybíráme je hodně dozrálé. Uvaříme je v 1. litru vody a dobře procedíme. Pak do šťávy přidáme cukr, vaříme 5. minut, přidáme vanilku a nakonec 4. lžíce odvaru černé kávy. Velmi dobře se osvědčuje káva instantní. Do vychladlé šťávy přidáme rum. Pro labužníky získanou šťávu smícháme s hanáckou vodkou v poměru 1 : 1. Tento likér prý chutná velice ženám.

A nebo podle receptáře Carrefour:

Recept na bezinkový likér 3.

INGREDIENCE:
2 l bezinek, 1 l vody, 3/4 kg cukru krystal, 2. vanilkové cukry, 2. lžíce silné kávy, 1/2 l rumu, 1/2 l lihu 80% bez zápachu (vodka) nebo dobré vínovice.
POSTUP PŘÍPRAVY:

Likér vyrábíme z aronie kanadské, černého rybízu nebo z černého bezu. Bezinky necháme 30 minut vařit v 1 l vody, pak necháme okapat. Potom přidáme cukr a vaříme 15 minut. Přidáme vanilkové cukry a vaříme 2 minuty, dále přidáme kávu a vaříme 3 minuty. Necháme vychladnout a přilijeme alkohol. Pořádně protřepeme, necháme uležet alespoň 2 dny, pokud to vydržíme. Lze užívat také jako lék.

Zpět nahoru

Fernet

Recept na Fernet
1. Macerát:
Puškvorec 1 800 g
Kořen hořce 1 800 g
Pelyněk 1 800 g
Kořen fialkový 1 000 g
Kořen angeliky 700 g
Pomerančová kůra 1 000 g
Citronová kůra 350 g
Semena kardamomová 150 g
Čistý líh 96% 10 000 ccm
Voda 10 000 ccm
Maceruj 30 dní koření jemně krájené neb drcené, pak slij, vylisuj a sfiltruj.
2. K výrobě:
Čistý líh 96% 35 000 ccm
Macerátu ad 1. 10 000 - 12 000 ccm
Cukrový sirup 8 000 ccm
Víno Malaga 2 000 ccm
Voda 43 000 ccm
Zpět nahoru

Fernet italský

Recept na italský fernet
1. Macerát:
Kořen hořce 400 g
Pomerančová kůra čerstvá 300 g
Pelyněk italský 300 g
Curacaová kůra 300 g
Nezralé pomeranče 100 g
Kořen puškvorce 100 g
Semena kardamomová 30 g
Skořice 30 g
Čistý líh 96% 7 000 ccm
Dobré červené víno 5 000 ccm
Maceruj 20 - 28 dní koření vesměs jemně krájené neb drcené, pak zceď, vylisuj, sfiltruj.
2. K výrobě:
Čistý líh 96% 36 000 ccm
Macerát ad 1. 3 000 - 5 000 ccm
Cukrový sirup 2 000 ccm
Dobré červené víno 10 000 ccm
Destilovaná voda 50 000 ccm
Karamel co barva 500 ccm
Ležeti !
Zpět nahoru

Genèvre holandský jalovcový likér

Recept na Genèvre
1. Destilát:
Čerstvé jalovčinky 2 800 g
Čistá voda 15 000 ccm
Čistý líh 96% 10 000 ccm
destiluje se, dá celkem asi 10 litrů výtažku 60%
2. Tresť:
Anýzový olej 4 g
Neroli olej 1 g
Celerový olej 8 g
Čistý líh 96% 487 g
3. K výrobě:
Destilátu ad 1. 10 000 ccm
Čistý líh 96% 18 000 ccm
Cukrový sirup 2 000 ccm
Destilovaná voda 21 000 ccm
Tresti ad 2. 500 g
Zpět nahoru

Griottka

Recept na Griotku
1. Tresť pravá od Josefa Archleba, Dobruška:
Koňakový olej pravý 50 g
Hřebíčkový olej 100 ccm
Skořicový olej 125 g
Hořkomandlový olej pravý 500 g
Octový étér 2 000 g
Čistý líh 96% 40 000 ccm
Destilovaná voda 15 000 ccm
K tomu přidej a rozpusť:
Vanilin 100 g
Cumarin 5 g
Čistý líh 96% 500 g
2. K výrobě:
Čistý líh 96% 30 000 ccm
Tresti pravé ad 1. 1 000 ccm
Slivovice pravé 50% 2 000 ccm
Víno Malaga staré 2 000 ccm
Cukrový sirup 40 000 ccm
Višňová šťáva pravá 28 000 ccm
Višňová šťáva obarví sama. Naznačuji výslovně, že do Griottky nepřijde vůbec ani nejmenší díl vody. Pro zvláště jemný druh Griottky vaří se dokonce cukr ve višňové šťávě, které potom ovšem dá se tolik, aby s cukrem vařená dala množství 68 litrů dohromady. Může se také přidat ještě 1 - 2 litry Jamajského rumu pravého, něco kyseliny citronové a étéru ananasového.
Zpět nahoru

Karlovarská hořká

Recept na Karlovarskou hořkou
1. Macerát:
Kořen angeliky 1 250 g
Pomerančová kůra 1 000 g
Skořice 1 000 g
Skořice bílá 500 g
Skořicový květ 500 g
Květ divizny 250 g
Pelyněk 250 g
Nezralé pomeranče 500 g
Hřebíček 250 g
Quassiové dřevo 500 g
Vratička (Tanaceti)!!!* 500 g
Čistý líh 96% 15 000 ccm
Voda 5 000 ccm
maceruj 30 dní koření jemně řezané neb drcené, pak stoč, vylisuj a zfiltruj.
2. K výrobě:
Čistý líh 96% 36 000 ccm
Macerát ad 1. 5 000 ccm
Cukrový sirup 10 000 ccm
Voda 48 000 ccm
velmi slabě přibarvi žlutozeleně.
!!!* Upozorňuji, že vratička vykazuje jisté známky jedovatosti a v likérnictví je v současné době zakázána. Uvedena je zde jen pro úplnost.
Zpět nahoru

Ořechový likér

Recept na ořechový likér
Zelené nezralé ořechy 100 ks.
Pomerančová kůra 20 g
Hřebíček 10 g
Semena kardamomová 10 g
Vinný destilát (cognac) 250 ccm
Čistý líh 96% 12 500 ccm
Voda 7 500 ccm
maceruj 16 - 20 dní, slij, vylisuj, zfiltruj, přidej
Cukrový sirup 8 000 ccm
Voda 4 000 ccm
Barva přírodní.
Zpět nahoru

Praděd à la Gessler

Recept na Praděd à la Gessler
1. Macerát:
Květ levandule 400 g
Pomerančová kůra 600 g
Mařinka vonná 400 g
Heřmánek římský 300 g
Kořen angeliky 200 g
Mateřídouška 100 g
Čistý líh 96% 6 000 ccm
Voda 6 000 ccm
Maceruj po 28 - 30 dní v teplé místnosti, slij, vylisuj, sfiltruj.
2. K výrobě:
Čistý líh 96% 36 000 ccm
Celý macerát ad 1.
Cukrový sirup 4 000 ccm
Voda 52 000 ccm
Barví se jemně žlutě oranžovou žlutí.
Zpět nahoru

Žaludeční hořká

Recept na žaludeční hořkou
1. Násada
Pelyněk 2 500 g
Kořen angeliky 500 g
Hořký jetel 500 g
Kořen hořce 500 g
Kořen puškvorce 500 g
Nezralé pomeranče 250 g
Hřebíček 250 g
Nové koření 250 g
Květ skořicový 250 g
Pomerančová kůra 250 g
Heřmánek 250 g
Čistý líh 96% 30 000 ccm
Voda 15 000 ccm
maceruj 28 - 30 dní, stáhni, vylisuj.
2. K výrobě:
Čistý líh 96% 35 000 ccm
Násady ad 1. 5 000 - 10 000 ccm
Cukrový sirup 10 000 ccm
Voda 47 000 - 52 000 ccm
obarvi mírně zelenohnědě.
Likér tento je z větší části bylinný, vhodně kombinovaný, s chutí kořennou. Dá-li se násady deset litrů, možno ubrati lihu. Také cukru možno dáti méně i více.
Zpět nahoru

Ratafia

Ratafia jsou ovocné likéry připravené z čerstvých plodů.
Příprava: rozmačkáme plody i s peckami, smísíme s alkoholem a příslušnými ještě přísadami a necháme po několik dní macerovati.
Pak směs vylisujeme, sfiltrujeme a doplníme cukrem. Ovocné likéry jsou jemné a lahodné chuti.

Kde je v receptu na místě množství uvedena zkratka q.s. (quantum satis) znamená to kolik je potřeba nebo dle potřeby. Množství cukru se mi zdají většinou příliš vysoká a je možno je snížit. Aby však likér vypadl chuťově stejně přidáme něco vody navíc (1000 g cukru zvýší objem asi o 600 ccm).

Ratafia ananasová

Ratafia ananasová, recept
Ananas 2 ks.
rozkrájíme a polejeme
Líh 75% 4 000 ccm
8 dní macerujeme a vylisujeme šťávu. Zvláště svaříme
Cukr krystal 8 000 g
Voda 5 000 ccm
a smísíme s vylisovanou šťávou. K celku přidáme
Čistý líh 95% 3 000 ccm
Tinktura vanilková 50 g
Barva žlutá. Zbylý ananas můžeme znovu smísit s alkoholem a použijeme výluh.
Zpět nahoru

Ratafia banánová

Ratafia banánová, recept
Zralé banány 10 000 g
oloupeme rozmačkáme a smísíme s
Líh 96% 10 000 ccm
Macerujeme tři dny, pak vylisujeme, necháme ustát a sfiltrujeme. K filtrátu přimísíme ještě
Líh 96% 15 000 ccm
Vinný destilát (Cognac) 5 000 ccm
dále přimísíme
Cukrový sirup (60%) 35 000 ccm
Voda 35 000 ccm
Tinktura vanilková (1:10) 50 g
Smísíme.
Zpět nahoru

Ratafia borůvková

ÿtr೜
Ratafia borůvková, recept
Borůvky q.s.
zbavíme stopek a rozmačkáme. Šťávu, 10 000 ccm smísíme přímo s
Cukr krystal 7 500 g
svaříme a přimísíme
Líh 95% 4 500 ccm
Smísíme. Barva čistě borůvková.
Zpět nahoru

Ratafia broskvová

Ratafia broskvová, recept
Broskve (úplně zralé) 7 500 g
rozmačkáme a vylisujeme. Zbytek ještě smísíme znovu s
Voda 2 000 ccm
a přidáme rozdrcené pecky. Celek den macerujeme a sfiltrujeme. Tekutiny smísíme a rozpustíme v této za studena
Cukr krystal 7 500 g
po úplném rozpuštění cukru přimísíme
Líh 95% 5 500 ccm
Voda 2 000 ccm
Tinktura hořkomandlová 15 g
Smísíme. Barva přírodní červeň.
Zpět nahoru

Ratafia citronová

Ratafia citronová, recept
Citrony 8 ks.
oloupeme a kůru macerujeme den v
Líh (60%) 2 000 ccm
šťávu z citronů vylisujeme, sfiltrujeme a smísíme s extraktem kůry. Dále svaříme
Cukr krystal 8 000 g
Voda 5 000 ccm
a smísíme s hořejší tekutinou. K celku pak přidáme
Líh 95% 4 500 ccm
k docílení silnějšího aroma přimísíme ještě
Citronový olej 1 g
rozpuštěný v
Absolutní alkohol q.s.
Smísíme. Barva citronově žlutá.
Zpět nahoru

Ratafia datlová

Ratafia datlová, recept
Datle 7 500 g
rozmačkáme a macerujeme den v
Líh (50%) 3 000 ccm
vylisujeme a smísíme se svařeným
Cukr krystal 7 000 g
Voda 4 000 ccm
k celku pak přimísíme
Líh 95% 4 500 ccm
Smísíme. Barva světlehnědá.
Zpět nahoru

Ratafia jahodová

Ratafia jahodová, recept
Jahody (dobře zralé) 10 000 ccm
rozmačkáme a macerujeme v
Líh (60%) 3 000 ccm
8 dní. Šťávu pak vylisujeme a sfiltrujeme. K filtrátu přidáme svařený
Cukr krystal 8 000 g
Voda 5 000 ccm
k celku pak přidáme
Líh 95% 4 000 ccm
Tinktura skořicová 50 g
Smísíme. Barva jahodově červená.
Zpět nahoru

Ratafia malinová

Ratafia malinová, recept
Maliny 10 000 ccm
rozmačkáme a ihned vylisujeme. Ke zbytku přimísíme
Voda 1 000 ccm
a znovu vylisujeme. Smísenou šťávu smísíme
Líh (95%) 1 000 ccm
a celek po 3-4 dnech sfiltrujeme. Svaříme
Cukr krystal 7 500 g
Voda 4 000 ccm
a smísíme se šťávou. K celku pak přidáme
Líh 95% 4 000 ccm
Smísíme. Barva třešňově červená.
Zpět nahoru

Ratafia pomerančová

Ratafia pomerančová, recept
Pomeranče (velké, zralé) 15 ks.
oloupeme velmi tence a kůru macerujeme den v
Víno bílé 8 000 ccm
tekutinu slejeme a vylisujeme. Pomeranče vylisujeme a šťávu smísíme s vinným extraktem. V tekutině rozpustíme
Cukr krystal 7 500 g
a po úplném rozpuštění přimísíme
Líh (95%) 7 000 ccm
Smísíme. Barva zlatožlutá.
Zpět nahoru

Ratafia rybízová

Ratafia rybízová, recept
Rybíz (zralý) q.s.
zbavíme stopek, rozmačkáme, vylisujeme a sfiltrujeme. Utvořenou šťávu (10 000 ccm) svaříme přímo s
Cukr krystal 7 500 g
a přimísíme
Líh (95%) 4 500 ccm
Smísíme. Přibarvíme borůvkovou šťávou.
Zpět nahoru

Ratafia šípková

Ratafia šípková, recept
Šípky (úplně zralé) 20 000 g
rozdrtíme a přelejeme
Voda teplá 50 000 ccm
Po ochlazení přidáme
Líh (96%) 30 000 ccm
po třech dnech vše vylisujeme. K filtrátu (asi 80 000 ccm) přimísíme
Cukrový syrup 20 000 ccm
Koňak 7 000 ccm
Smísíme.
Zpět nahoru

Ratafia višňová

Ratafia višňová, recept
Višně (úplně zralé) 10 000 ccm
rozmačkáme včetně pecek a smísíme s
Líh (95%) 1 000 ccm
Kaši necháme den státi na teplém místě a pak vylisujeme. Šťávu smísíme s
Cukr krystal 7 500 g
Voda 2 000 ccm
a svaříme. K celku pak přidáme
Líh (95%) 4 500 ccm
Tinktura hořkomandlová 15 g
Smísíme. Barva třešňová.
Zpět nahoru

Speciální ovocné likéry z celých plodů

Likér ovocný jahodový

Recept na jahodový likér
Jahody 2 000 g
Vanilka 10 g
Anýz 5 g
Muškátový květ 5 g
Kůra skořicová 20 g
Čistý líh 96% 2 500 ccm
Voda 2 500 ccm
Cukr krystal 3 000 g
Macerujeme 6. neděl a sfiltrujeme.
Zpět nahoru

Likér ovocný ořechový

Recept na ořechovku
Vlašské ořechy nezralé, sklizené na sv. Antonína 1 000 g
rozkrájíme na malé kousky a smísíme s
Čistý líh 96% 3 000 ccm
Voda 3 000 ccm
a přimísíme
Muškátový ořech 10 g
Muškátový květ 2 g
Kůra skořicová 25 g
Hřebíček 10 g
Kůra pomerančová 30 g
Kořen puškvorce 10 g
Cukr krystal 1 500 g
Macerujeme 6. neděl a sfiltrujeme.

Zpět nahoru