Esencemi v parfumerii rozumíme roztoky vonných látek
v silném lihu. Tyto roztoky se připravují co nejvíce koncentrované a pak
se používají k výrobě kapesníkových voňavek, jakož i jistých parfémů
zvláště jmenovaných.
Karafiátový výtažekExtrait d'oeillet, nebo oblíbený parfém
Fresh mowon hay či senná vůně, nemají s dotyčnými rostlinami
nic společného; jsou to směsi různých výtažků které byly takto pojmenovány.
Esence se také používají k parfémování jemných mýdel, vonných prášků,
ústních vodiček apod. K přípravě ústních vodiček se používají tzv. aromatické vody
Eaux aromatisées, které se získávají jako vedlejší produkt při výrobě parfémů
destilací vonných bylinných částí, a které ačkoliv obsahují malé množství vonných látek,
velmi příjemně voní. Sem náležejívoda pomerančových květů (Aqua naphae triplex,
Eau de fleurs d'oranges), voda mátová (Aqua menthae, Eau de menthe)
a mnoho jiných aromatických vod.
Esence získáme dvojím způsobem: buď rozpuštěním etherických olejů
v silném lihu, nebo z pomád a mastných olejů (Huiles antiques),
které obsahují vonné látky, opět působením silného lihu.
Podle toho zda působíme lihem na pomády nebo mastné oleje při normální
nebo zvýšené teplotě, rozeznáváme studené a teplé nálevy (infuse).
Studené nálevy poskytují mnohem jemnější vůni než teplé, protože zvýšenou teplotou
jemnost vůně značně trpí.
K vytažení vůně studeným nálevem je potřebná delší doba, obvykle
4 až 6 týdnů, k výrobě teplou infusí asi 14 dní. Protože jedinou infusí nezískáme všechny vonné látky obsažené
v pomádě, pokračujeme proto znovu druhým a případně i třetím nálevem.
Pomády a mastné oleje však stále voní i po několikráte
opakované infusi, pak se mohou použít jako vonné masti a nebo
se znovu upotřebí k vytažení vůně z čerstvých květů.
Nejúčelnější je pomády a mastné oleje
extrahovat dvakrát studenou cestou a oba extrakty sloučit,
neboť pak poskytují nejjemnější parfémy.
Ze zbytku se vytěží teplým nálevem esence druhé jakosti
a jemná pomáda neb vonný olej.
K infusi používáme skleněné nádoby objemu
asi 12 až 14 litrů. Do nádoby vložíme 3 až 4 kg tuku
nebo oleje a přelijeme 5 až 6 litry rektifikovaného lihu.
Pomády a oleje je třeba při nálevu dokonale promísit
s lihem, což zajistíme rozkrájením pomády na malé kousky a častým promícháváním
a protřepáváním směsi.
Jestliže byla pomáda extrahována dvakrát studeným a jednou
teplým nálevem je možné ještě pomádu mírným zahřátím rozpustit, přičemž
se na povrchu vyloučí zbylý extrakt, který opatrně z nádoby odlijeme.
Ohledně kvality lihu je nutné zdůraznit, že je nezbytně
nutné vždy použít líh bez přiboudliny, neboť znečištěný líh
kazí vůni.
Všeobecně platí, že silice jako například citronová, citronelová, růžová, čapínůsková,
nejlépe voní když jsou rozpuštěny v čistém lihu;
naproti tomu všechny vůně vyráběné z látek živočišné říše,
jakož i vůně fialková, velice získávají jestliže jsou rozpuštěny v žitném lihu.
Esence připravované z pomád nebo z olejů téměř vždy obsahují
v roztoku malé množství tuku. Ten odstraníme tím způsobem, že vložíme nádobu
s esencí do větší nádoby a mezistění vyplníme kousky ledu s krystalickým
chloridem vápenatým. Následkem toho klesne teplota až na −20° C,
tuk na dně nádoby ztuhne a extrakt se opatrně odlije.
Lihové výtažky pomád neb roztoky vonných látek se nazývají
esence, francouzsky extraits, roztoky získané
z pryskyřic a balzámů se nazývají tinktury.
Esence které silně voní se ještě zřeďují lihem, ostatní lze přímo
použít k výrobě parfému.
Čisté výtažky, extrait purs, obsahují pouze jedinou látku
a samostatně se k výrobě parfémů používají zřídka. Hotové
značkové parfémy jsou pak směsi několika různých esencí.
Upozornění:
Následující ukázky předpisů na esence a extrakty jsou součástí historického dokumentu
Voňavkářství, jehož celý obsah slouží
výhradně ke studijním účelům individuálních uživatelů a je zde uveden
bez záruky jakéhokoliv druhu.
Předpisy a veškeré technologie uváděné v dokumentu nejsou v žádném případě
poskytovány jako návody sloužící k reálnému použití a vlastní výrobě.
Více viz podmínky.
Příprava nejdůležitějších esencí a extraktů
Esence ambrová – Extrait d'ambre gris
Předpis na ambrovou esenci.
Ambry
150,0 g
Alkoholu
5,0 l
Ambru rozsekáme na malé kousky, polijeme lihem a několik týdnů
digerujeme při teplotě asi 30° C.
Esence benzoová – Extrait de benjoin
Předpis na benzoovou esenci.
Pryskyřice benzoové
320,0 g
Alkoholu
5,0 l
Benzoový výtažek se zřídka používá k přípravě kapesníkových
voňavek, zato však často jako přísada k pomádám neboť zabraňuje jejich žloutnutí.
Esence bobrová – Extrait de castoreum
Předpis na bobrovou esenci.
Bobřího stroje
75,0 g
Alkoholu
5,0 l
Smísíme.
Esence bergamottová – Extrait de bergamotte
Předpis na bergamottovou esenci.
Silice bergamottové
250,0 g
Alkoholu
5,0 l
Smísíme.
Esence bledulová – Extrait de giroflée
Tato jemná vůně se nechá vyrobit pouze z pomád.
Předpis na bledulovou esenci.
Esence akaciová (připrav. z pomády)
0,5 l
Esence pomerančových květů (připrav. z pomády)
1,0 l
Esence růžová (připrav. z pomády)
1,0 l
Esence vanilková
0,5 l
Esence fialkového kořene
0,5 l
Silice hořkomandlová
0,5 l
Smísíme.
Esence cedrová A – Extrait de cèdre
Předpis na cedrovou esenci A.
Silice cedrové
250,0 g
Alkoholu
5,0 l
Tento výtažek je bezbarvý a používá se přímo k výrobě kapesníkových
voňavek, je však dosti drahý. Levnější je:
Esence cedrová B – Extrait de bois de cèdre
Předpis na cedrovou esenci B.
Hoblinky cedrového dřeva
3,0 kg
Alkoholu
5,0 l
Tato esence se připravuje digerováním jemných hoblinek cedrového dřeva
se silným lihem. Je to vonný výtažek krásné červené barvy a proto se nepoužívá
k výrobě kapesníkových voňavek, zato však hojně k výrobě ústních vodiček
nebo k parfémování mýdel.
Esence cibetová – Extrait de Civete
Předpis na cibetovou esenci.
Cibetu
30-40 g
Kořene fialkového
30-40 g
Alkoholu
5,0 l
Cibetová esence je velmi stálá a proto se hojně užívá
k vázání mnoha prchavých parfémů.
Esence citronellová
Předpis na citronellovou esenci.
Extrait de citronella
100 g
Alkoholu
5,0 l
Smísíme.
Esence citronové
Pod tímto názvem přicházejí různé esence, tedy pravá citronová esence
vyrobená z citronové silice, pak esence citronellová z citronové trávy
a citronové byliny (sporýšová).
Esence citronová A – Extrait de citron
Předpis na citronovou esenci A.
Silice citronové
75 g
Alkoholu
5,0 l
Smísíme.
Esence citronová B
Předpis na citronovou esenci B.
Silice citronové
75 g
Silice bergamotové
15 g
Alkoholu
5,0 l
Smísíme.
Esence citronové trávy – Extrait de Schoenanthe
Předpis na esenci citronové trávy.
Silice citronové trávy
60-80 g
Alkoholu
5,0 l
Smísíme.
Esence citronové byliny – (verbenová) Extrait de verveine
Předpis na esenci citronové byliny.
Tato esence se pro vysokou cenu pravé verbenové silice připravuje jen ojediněle.
Ve voňavkářství se užívá pod názvem verbenová esence tento výtažek.
Silice travné
15 g
Silice limonové
100 g
Silice pomerančové kůry
15 g
Alkoholu
5,0 l
Smísíme.
Esence čapínůsková – (geraniová)
Předpis na čapínůskovou esenci.
Silice čapínůskové
150 g
Alkoholu
5,0 l
Místo čapínůskového výtažku se často užívá výtažek travný,
který voní podobně avšak mnohem slaběji.
Esence fialková – Extrait de violettes
Předpis na fialkovou esenci.
Pomády fialkové
3 kg
Esence akaciové
0,2 l
Alkoholu
5,0 l
Tato esence je velmi drahá a proto se dobře napodobuje
podle následujícího předdpisu:
Esence akaciová (připrav. z pomád)
2 l
Esence růžová (připrav. z pomád)
1 l
Esence tuberosová (připrav. z pomád)
1 l
Esence fialkového kořene
1 l
Silice hořkomandlové
1 g
Smísíme.
Esence fialkového kořene – Extrait d'iris
Předpis na esenci fialkového kořene.
Kořene fialkového práškovaného
3 kg
Alkoholu
5,0 l
Tato esence se prodává jako velmi levný fialkový parfém.
Její význam ve voňavkářství je značný, neboť výborně váže mnohé vůně.
Esence heliotropová – Extrait de heliotrope
Předpis na heliotropovou esenci.
Z pomády heliotropové
3,0 kg
Alkoholu
5,0 l
Přichází do obchodu pouze z francouzských továren a je velmi
ceněna. Většina heliotropových výtažků má toto složení:
Přichází pouze jako napodobenina dle tohoto složení:
Esence akaciové (připrav. z pomády)
1,25 l
Esence pomerančových květů (připrav. z pomády)
1,25 l
Esence růžové
2,5 l
Esence vanilkové
0,6 l
Silice hřebíčkové
5 g
Hřebíčková silice, jež této esenci propůjčuje významnou vůni
se rozpustí v alkoholu a tento roztok se přidává ke směsi ostatních
esencí tak dlouho, až se karafiátová vůně stane význačnou.
Esence květů kozílistových – Extrait de chèvre-feuille
Předpis na esenci kozílistových květů.
Pomády květů kozího listu
3 kg
Alkoholu
5,0 l
V obchodu přicházející esence kozílistová je vždy smíšeninou
a připravuje se v tomto poměru:
Esence růžové (připrav. z pomády)
1 l
Esence tuberosové (připrav. z pomády)
1 l
Esence fialkové (připrav. z pomády)
1 l
Esence vanilkové
0,25 l
Esence toluové
0,25 l
Silice hořkomandlové
1 g
Silice neroliové
0,5 g
Smísíme.
Esence levandulová – Extrait de Lavande
Předpis na levandulovou esenci.
Silice levandulové
200 g
Alkoholu
5,0 l
Jemnější esenci levandulovou obdržíme destilací následujících látek:
Silice levandulové
200 g
Vody růžové
2 l
Alkoholu
10 l
Destilujeme tak dlouho až polovina kyseliny překapá, zbytek v destilační
nádobě poskytuje levandulovou esenci druhé jakosti.
Esence liliová – Extrait de lis
Předpis na liliovou esenci.
Čistá se připravuje pouze z pomád.
Uměle se vyrábí z následujících součástí:
Esence akaciové (připrav. z pomády)
1,5 l
Esence jasmínové (připrav. z pomády)
0,4 l
Esence pomerančových květů (připrav. z pomády)
0,8 l
Esence růžové (připrav. z pomády)
1,5 l
Esence tuberosové (připrav. z pomády)
5 l
Esence vanilkové
1,2 l
Silice hořkomandlové
2 g
Smísíme.
Esence limonová – Extrait de limon
Předpis na limonovou esenci.
Silice limonové
200 g
Alkoholu
5,0 l
Smísíme.
Esence magnoliová – Extrait de magnolia
Předpis na magnoliovou esenci.
Esence pomerančových květů (připrav. z pomády)
2 l
Esence růžové (připrav. z pomády)
4 l
Esence tuberosové (připrav. z pomády)
1 l
Esence fialkové (připrav. z pomády)
1 l
Silice hořkomandlové
2,5 g
Silice citronové
1 g
Smísíme.
Esence mátová – Extrait de menthe
Předpis na mátovou esenci.
Silice máty peprné
180 g
Alkoholu
5,0 l
Smísíme.
Esence myrtová – Extrait de myrthe
Předpis na myrtovou esenci.
V čistém stavu přichází zřídka pro vysokou cenu a obtížnou a málo
vydatnou výrobu.
Připravuje se uměle z
Esence jasmínové (připrav. z pomády)
0,25 l
Esence pomerančových květů (připrav. z pomády)
1 l
Esence růžové (připrav. z pomády)
2 l
Esence tuberosové (připrav. z pomády)
1 l
Esence vanilkové
1 l
Smísíme.
Esence vanilková – Extrait de vanille
Předpis na vanilkovou esenci.
Vanilky (rozkrájené)
250,0 g
Alkoholu
5,0 l
Esence narcisové
Parfumerie rozeznává dva druhy narcisových esencí:
Vlastní narcisovou esenci z květů zahradního narcisu, Narcissus poëticus.
Jonquillovou esenci z Narcissus Jonquilla pěstovaného v jižní Francii,
jehož vůně se získává macerací.
Pravou narcisovou esenci lze obdržeti ještě řidčeji než esenci
Jonquillovou; obyčejně bývají obě napodobeny podle předpisu:
Esence Jonquillová – Extrait de Jonquille
Předpis na Jonquillovou esenci.
Esence jasmínové (připrav. z pomády)
2 l
Esence pomerančových květů (připrav. z pomády)
1 l
Esence tuberosové (připrav. z pomády)
2 l
Esence vanilkové (připrav. z pomády)
0,25 l
Smísíme.
Esence narcisová – Extrait de narcisse
Předpis na narcisovou esenci.
Esence Jonquillové (připrav. z pomády)
2 l
Esence tuberosové (připrav. z pomády)
3 l
Styraxu
0,25 l
Tolu
0,25 l
Smísíme.
Esence růžové – Extrait de roses
V obchodu rozeznáváme mnoho druhů růžových esencí.
Levnější esence se připravují rozpuštěním růžové silice
v lihu jemné růžové silice se vyrábějí z pomád a poskytují
tak jemnou a líbeznou vůni.
Tak zvané růžové vodyEaux de roses, se připravují
destilací čerstvých aneb nasolených růžových květů s vodou.
Základní podmínkou k docílení jemných růžových vod je použití
pouze čerstvých květů při výrobě, neboť uvadlé květy podléhají rozkladu, což má
nepříznivý vliv na jejich vůni.
Jestliže není možné zcela čerstvé květy ihned zpracovat, doporučuje se tyto čerstvě
natrhané květy uložit do kameninových nádob a zalít solným roztokem. Solný roztok
odnímá květům vodu a zabraňuje tak rozkladu. Takto preparované květy pak
zpracujeme destilací.
Tímto způsobem se vyrábějí i jiné aromatické vody jako jasmínová, bezová apod.
Voda růžová – Eau de roses triple
Předpis na růžovou vodu.
Lístků růžových květů
8,0 kg
Solného roztoku
10,0 kg
Esence růžová A – Extrait de roses triple
Předpis na růžovou esenci typ A.
Pomády růžové
4,0 kg
Alkoholu
5,0 l
Esence růžová B – Esprit de roses triple
Předpis na růžovou esenci typ B.
Silice růžové
100,0 g
Alkoholu
5,0 l
Tato růžová esence je méně jemná nežli typ A, a na rozdíl
od ní je nazvaná Esprit de roses (růžový líh).