OBSAH WEBU

Použití esencí a extraktů v parfumerii

Esencemi v parfumerii rozumíme roztoky vonných látek v silném lihu. Tyto roztoky se připravují co nejvíce koncentrované a pak se používají k výrobě kapesníkových voňavek, jakož i jistých parfémů zvláště jmenovaných.

Karafiátový výtažek Extrait d'oeillet, nebo oblíbený parfém Fresh mowon hay či senná vůně, nemají s dotyčnými rostlinami nic společného; jsou to směsi různých výtažků které byly takto pojmenovány.

Esence se také používají k parfémování jemných mýdel, vonných prášků, ústních vodiček apod.
K přípravě ústních vodiček se používají tzv. aromatické vody Eaux aromatisées, které se získávají jako vedlejší produkt při výrobě parfémů destilací vonných bylinných částí, a které ačkoliv obsahují malé množství vonných látek, velmi příjemně voní.
Sem náležejí voda pomerančových květů (Aqua naphae triplex, Eau de fleurs d'oranges), voda mátová (Aqua menthae, Eau de menthe) a mnoho jiných aromatických vod.

Esence získáme dvojím způsobem: buď rozpuštěním etherických olejů v silném lihu, nebo z pomád a mastných olejů (Huiles antiques), které obsahují vonné látky, opět působením silného lihu.

Podle toho zda působíme lihem na pomády nebo mastné oleje při normální nebo zvýšené teplotě, rozeznáváme studené a teplé nálevy (infuse). Studené nálevy poskytují mnohem jemnější vůni než teplé, protože zvýšenou teplotou jemnost vůně značně trpí.

K vytažení vůně studeným nálevem je potřebná delší doba, obvykle 4 až 6 týdnů, k výrobě teplou infusí asi 14 dní.
Protože jedinou infusí nezískáme všechny vonné látky obsažené v pomádě, pokračujeme proto znovu druhým a případně i třetím nálevem.

Pomády a mastné oleje však stále voní i po několikráte opakované infusi, pak se mohou použít jako vonné masti a nebo se znovu upotřebí k vytažení vůně z čerstvých květů.

Nejúčelnější je pomády a mastné oleje extrahovat dvakrát studenou cestou a oba extrakty sloučit, neboť pak poskytují nejjemnější parfémy.
Ze zbytku se vytěží teplým nálevem esence druhé jakosti a jemná pomáda neb vonný olej.

K infusi používáme skleněné nádoby objemu asi 12 až 14 litrů. Do nádoby vložíme 3 až 4 kg tuku nebo oleje a přelijeme 5 až 6 litry rektifikovaného lihu.

Pomády a oleje je třeba při nálevu dokonale promísit s lihem, což zajistíme rozkrájením pomády na malé kousky a častým promícháváním a protřepáváním směsi.
Jestliže byla pomáda extrahována dvakrát studeným a jednou teplým nálevem je možné ještě pomádu mírným zahřátím rozpustit, přičemž se na povrchu vyloučí zbylý extrakt, který opatrně z nádoby odlijeme.

Ohledně kvality lihu je nutné zdůraznit, že je nezbytně nutné vždy použít líh bez přiboudliny, neboť znečištěný líh kazí vůni.

Všeobecně platí, že silice jako například citronová, citronelová, růžová, čapínůsková, nejlépe voní když jsou rozpuštěny v čistém lihu; naproti tomu všechny vůně vyráběné z látek živočišné říše, jakož i vůně fialková, velice získávají jestliže jsou rozpuštěny v žitném lihu.

Esence připravované z pomád nebo z olejů téměř vždy obsahují v roztoku malé množství tuku. Ten odstraníme tím způsobem, že vložíme nádobu s esencí do větší nádoby a mezistění vyplníme kousky ledu s krystalickým chloridem vápenatým. Následkem toho klesne teplota až na −20° C, tuk na dně nádoby ztuhne a extrakt se opatrně odlije.

Lihové výtažky pomád neb roztoky vonných látek se nazývají esence, francouzsky extraits, roztoky získané z pryskyřic a balzámů se nazývají tinktury.

Esence které silně voní se ještě zřeďují lihem, ostatní lze přímo použít k výrobě parfému.

Čisté výtažky, extrait purs, obsahují pouze jedinou látku a samostatně se k výrobě parfémů používají zřídka. Hotové značkové parfémy jsou pak směsi několika různých esencí.

Upozornění: Následující ukázky předpisů na esence a extrakty jsou součástí historického dokumentu Voňavkářství, jehož celý obsah slouží výhradně ke studijním účelům individuálních uživatelů a je zde uveden bez záruky jakéhokoliv druhu.
Předpisy a veškeré technologie uváděné v dokumentu nejsou v žádném případě poskytovány jako návody sloužící k reálnému použití a vlastní výrobě. Více viz podmínky.

Příprava nejdůležitějších esencí a extraktů

Esence ambrová – Extrait d'ambre gris

Předpis na ambrovou esenci.
Ambry150,0 g
Alkoholu5,0 l
Ambru rozsekáme na malé kousky, polijeme lihem a několik týdnů digerujeme při teplotě asi 30° C.

Esence benzoová – Extrait de benjoin

Předpis na benzoovou esenci.
Pryskyřice benzoové320,0 g
Alkoholu5,0 l
Benzoový výtažek se zřídka používá k přípravě kapesníkových voňavek, zato však často jako přísada k pomádám neboť zabraňuje jejich žloutnutí.

Esence bobrová – Extrait de castoreum

Předpis na bobrovou esenci.
Bobřího stroje75,0 g
Alkoholu5,0 l
Smísíme.

Esence bergamottová – Extrait de bergamotte

Předpis na bergamottovou esenci.
Silice bergamottové250,0 g
Alkoholu5,0 l
Smísíme.

Esence bledulová – Extrait de giroflée

Tato jemná vůně se nechá vyrobit pouze z pomád.

Předpis na bledulovou esenci.
Esence akaciová (připrav. z pomády)0,5 l
Esence pomerančových květů (připrav. z pomády)1,0 l
Esence růžová (připrav. z pomády)1,0 l
Esence vanilková0,5 l
Esence fialkového kořene0,5 l
Silice hořkomandlová0,5 l
Smísíme.

Esence cedrová A – Extrait de cèdre

Předpis na cedrovou esenci A.
Silice cedrové250,0 g
Alkoholu5,0 l
Tento výtažek je bezbarvý a používá se přímo k výrobě kapesníkových voňavek, je však dosti drahý. Levnější je:

Esence cedrová B – Extrait de bois de cèdre

Předpis na cedrovou esenci B.
Hoblinky cedrového dřeva3,0 kg
Alkoholu5,0 l
Tato esence se připravuje digerováním jemných hoblinek cedrového dřeva se silným lihem. Je to vonný výtažek krásné červené barvy a proto se nepoužívá k výrobě kapesníkových voňavek, zato však hojně k výrobě ústních vodiček nebo k parfémování mýdel.

Esence cibetová – Extrait de Civete

Předpis na cibetovou esenci.
Cibetu30-40 g
Kořene fialkového30-40 g
Alkoholu5,0 l
Cibetová esence je velmi stálá a proto se hojně užívá k vázání mnoha prchavých parfémů.

Esence citronellová

Předpis na citronellovou esenci.
Extrait de citronella100 g
Alkoholu5,0 l
Smísíme.

Esence citronové

Pod tímto názvem přicházejí různé esence, tedy pravá citronová esence vyrobená z citronové silice, pak esence citronellová z citronové trávy a citronové byliny (sporýšová).

Esence citronová A – Extrait de citron

Předpis na citronovou esenci A.
Silice citronové75 g
Alkoholu5,0 l
Smísíme.

Esence citronová B

Předpis na citronovou esenci B.
Silice citronové75 g
Silice bergamotové15 g
Alkoholu5,0 l
Smísíme.

Esence citronové trávy – Extrait de Schoenanthe

Předpis na esenci citronové trávy.
Silice citronové trávy60-80 g
Alkoholu5,0 l
Smísíme.

Esence citronové byliny – (verbenová) Extrait de verveine

Předpis na esenci citronové byliny.
Tato esence se pro vysokou cenu pravé verbenové silice připravuje jen ojediněle.
Ve voňavkářství se užívá pod názvem verbenová esence tento výtažek.
Silice travné15 g
Silice limonové100 g
Silice pomerančové kůry15 g
Alkoholu5,0 l
Smísíme.

Esence čapínůsková – (geraniová)

Předpis na čapínůskovou esenci.
Silice čapínůskové150 g
Alkoholu5,0 l
Místo čapínůskového výtažku se často užívá výtažek travný, který voní podobně avšak mnohem slaběji.

Esence fialková – Extrait de violettes

Předpis na fialkovou esenci.
Pomády fialkové3 kg
Esence akaciové0,2 l
Alkoholu5,0 l
Tato esence je velmi drahá a proto se dobře napodobuje podle následujícího předdpisu:
Esence akaciová (připrav. z pomád)2 l
Esence růžová (připrav. z pomád)1 l
Esence tuberosová (připrav. z pomád)1 l
Esence fialkového kořene1 l
Silice hořkomandlové1 g
Smísíme.

Esence fialkového kořene – Extrait d'iris

Předpis na esenci fialkového kořene.
Kořene fialkového práškovaného3 kg
Alkoholu5,0 l
Tato esence se prodává jako velmi levný fialkový parfém.
Její význam ve voňavkářství je značný, neboť výborně váže mnohé vůně.

Esence heliotropová – Extrait de heliotrope

Předpis na heliotropovou esenci.
Z pomády heliotropové3,0 kg
Alkoholu5,0 l
Přichází do obchodu pouze z francouzských továren a je velmi ceněna. Většina heliotropových výtažků má toto složení:
Esence růžová (připrav. z pomády)2,0 l
Esence pomerančových květů (připrav. z pomády)400,0 g
Esence ambrová200,0 g
Esence vanilková4,0 l
Silice hořkomandlová5,0 g
Upotřebí se přímo jako parfém.

Esence hořkomandlová – Extrait d'amandes

Předpis na hořkomandlovou esenci.
Silice hořkomandlové50 g
Alkoholu5,0 l
Smísíme.

Esence hřebíčková – Extrait de clous de giroflés

Předpis na hřebíčkovou esenci.
Silice hřebíčkové130 g
Alkoholu5,0 l
Smísíme.

Esence jasmínová – Extrait de jasmin

Předpis na jasmínovou esenci.
Jasmínové pomády3 kg
Alkoholu5,0 l
Smísíme.

Esence kadidlová – Extrait d'oliban, Extreait d'encens

Předpis na kadidlovou esenci.
Kadidla500 g
Alkoholu5,0 l
Smísíme.

Esence karafiátová – Extrait d'oeillet

Předpis na karafiátovou esenci.
Přichází pouze jako napodobenina dle tohoto složení:
Esence akaciové (připrav. z pomády)1,25 l
Esence pomerančových květů (připrav. z pomády)1,25 l
Esence růžové2,5 l
Esence vanilkové0,6 l
Silice hřebíčkové5 g
Hřebíčková silice, jež této esenci propůjčuje významnou vůni se rozpustí v alkoholu a tento roztok se přidává ke směsi ostatních esencí tak dlouho, až se karafiátová vůně stane význačnou.

Esence květů kozílistových – Extrait de chèvre-feuille

Předpis na esenci kozílistových květů.
Pomády květů kozího listu3 kg
Alkoholu5,0 l
V obchodu přicházející esence kozílistová je vždy smíšeninou a připravuje se v tomto poměru:
Esence růžové (připrav. z pomády)1 l
Esence tuberosové (připrav. z pomády)1 l
Esence fialkové (připrav. z pomády)1 l
Esence vanilkové0,25 l
Esence toluové0,25 l
Silice hořkomandlové1 g
Silice neroliové0,5 g
Smísíme.

Esence levandulová – Extrait de Lavande

Předpis na levandulovou esenci.
Silice levandulové200 g
Alkoholu5,0 l
Jemnější esenci levandulovou obdržíme destilací následujících látek:
Silice levandulové200 g
Vody růžové2 l
Alkoholu10 l
Destilujeme tak dlouho až polovina kyseliny překapá, zbytek v destilační nádobě poskytuje levandulovou esenci druhé jakosti.

Esence liliová – Extrait de lis

Předpis na liliovou esenci.
Čistá se připravuje pouze z pomád.
Uměle se vyrábí z následujících součástí:
Esence akaciové (připrav. z pomády)1,5 l
Esence jasmínové (připrav. z pomády)0,4 l
Esence pomerančových květů (připrav. z pomády)0,8 l
Esence růžové (připrav. z pomády)1,5 l
Esence tuberosové (připrav. z pomády)5 l
Esence vanilkové1,2 l
Silice hořkomandlové2 g
Smísíme.

Esence limonová – Extrait de limon

Předpis na limonovou esenci.
Silice limonové200 g
Alkoholu5,0 l
Smísíme.

Esence magnoliová – Extrait de magnolia

Předpis na magnoliovou esenci.
Esence pomerančových květů (připrav. z pomády)2 l
Esence růžové (připrav. z pomády)4 l
Esence tuberosové (připrav. z pomády)1 l
Esence fialkové (připrav. z pomády)1 l
Silice hořkomandlové2,5 g
Silice citronové1 g
Smísíme.

Esence mátová – Extrait de menthe

Předpis na mátovou esenci.
Silice máty peprné180 g
Alkoholu5,0 l
Smísíme.

Esence myrtová – Extrait de myrthe

Předpis na myrtovou esenci.
V čistém stavu přichází zřídka pro vysokou cenu a obtížnou a málo vydatnou výrobu.
Připravuje se uměle z
Esence jasmínové (připrav. z pomády)0,25 l
Esence pomerančových květů (připrav. z pomády)1 l
Esence růžové (připrav. z pomády)2 l
Esence tuberosové (připrav. z pomády)1 l
Esence vanilkové1 l
Smísíme.

Esence narcisové

Parfumerie rozeznává dva druhy narcisových esencí:

  1. Vlastní narcisovou esenci z květů zahradního narcisu, Narcissus poëticus.
  2. Jonquillovou esenci z Narcissus Jonquilla pěstovaného v jižní Francii, jehož vůně se získává macerací.

Pravou narcisovou esenci lze obdržeti ještě řidčeji než esenci Jonquillovou; obyčejně bývají obě napodobeny podle předpisu:

Esence Jonquillová – Extrait de Jonquille

Předpis na Jonquillovou esenci.
Esence jasmínové (připrav. z pomády)2 l
Esence pomerančových květů (připrav. z pomády)1 l
Esence tuberosové (připrav. z pomády)2 l
Esence vanilkové (připrav. z pomády)0,25 l
Smísíme.

Esence narcisová – Extrait de narcisse

Předpis na narcisovou esenci.
Esence Jonquillové (připrav. z pomády)2 l
Esence tuberosové (připrav. z pomády)3 l
Styraxu0,25 l
Tolu0,25 l
Smísíme.

Esence růžové – Extrait de roses

V obchodu rozeznáváme mnoho druhů růžových esencí. Levnější esence se připravují rozpuštěním růžové silice v lihu jemné růžové silice se vyrábějí z pomád a poskytují tak jemnou a líbeznou vůni.

Tak zvané růžové vody Eaux de roses, se připravují destilací čerstvých aneb nasolených růžových květů s vodou.

Základní podmínkou k docílení jemných růžových vod je použití pouze čerstvých květů při výrobě, neboť uvadlé květy podléhají rozkladu, což má nepříznivý vliv na jejich vůni.

Jestliže není možné zcela čerstvé květy ihned zpracovat, doporučuje se tyto čerstvě natrhané květy uložit do kameninových nádob a zalít solným roztokem. Solný roztok odnímá květům vodu a zabraňuje tak rozkladu. Takto preparované květy pak zpracujeme destilací.

Tímto způsobem se vyrábějí i jiné aromatické vody jako jasmínová, bezová apod.

Voda růžová – Eau de roses triple

Předpis na růžovou vodu.
Lístků růžových květů8,0 kg
Solného roztoku10,0 kg

Esence růžová A – Extrait de roses triple

Předpis na růžovou esenci typ A.
Pomády růžové4,0 kg
Alkoholu5,0 l

Esence růžová B – Esprit de roses triple

Předpis na růžovou esenci typ B.
Silice růžové100,0 g
Alkoholu5,0 l
Tato růžová esence je méně jemná nežli typ A, a na rozdíl od ní je nazvaná Esprit de roses (růžový líh).

Esence čínských růží – Essence de rose jaunes

Předpis na esenci čínských růží.
Esprit de roses triple2,0 l
Esence tonkových bobů0,25 l
Esence tuberosové2,0 l
Esence sporýšové0,25 l

Esence bílých růží – Extrait de roses blanches

Předpis na esenci z bílých růží.
Esence růžové (připrav. z pomády)1,0 l
Esence jasmínové (připrav. z pomády)0,5 l
Esence fialkové (připrav. z pomády)1,0 l
Esence patschuliové0,25 l
Esprit de roses triple1,0 l

Esence vanilková – Extrait de vanille

Předpis na vanilkovou esenci.
Vanilky (rozkrájené)250,0 g
Alkoholu5,0 l

(Zdroj: Dr. Jar. Procházka, Voňavkářství a prostředky kosmetické, nakladatel I. L. Kober, Praha 1924)