Původní technologie výroby ovocných pálenek
Ctění přátelé,
poslední dobou nastává opět velký zájem o zužitkování
a zhodnocení přebytků ovoce vypěstovaného především jeho malopěstiteli
formou, pro kterou se již vžil název pěstitelské pálení.
A právě proto dávám zvídavým a lstivým pěstitelům
i studentům ke čtení dnes již historický dokument nazvaný
Výroba lihu a ušlechtilých pálenek z ovoce
Dokument je víceméně určen pro seznámení širší laické veřejnosti
z řad malopěstitelů – ovocnářů, s oborem „ovocné lihovarství“.
Je pravda, že existuje celá řada pěstitelských pálenic,
které nabízejí pěstitelům kompletní zpracování ovoce na ovocnou
pálenku, což zahrnuje celý výrobní proces
od rmutování ovoce přes optimální proces kvašení
a odborně provedenou destilaci kvasu na dokonale seřízených
a bezpečných destilačních přístrojích.
Jednoduché a pohodlné: Sklidíte ovoce,
odvezete do pálenice a po ukončení výrobního procesu si odvezete
hotovou pálenku. Na zdraví…
Je však také pravda, že existuje mnoho pěstitelů ovoce
doslova nadšených oborem výroby ovocných destilátů, a tito nadšenci,
jelikož chtějí mít nejvýznamnější část výrobního procesu pod vlastní kontrolou,
si ovoce určené pro výrobu vlastní pálenky zpracovávají vlastními silami
a vlastní jedinečnou technologií.
Do pěstitelské pálenice pak již jen odvezou hotové
kvasy k destilaci.
Domníváme se, že právě takoví nadšenci mohou prostřednictvím zmíněného dokumentu alespoň porovnat vlastní výrobní technologii s historickou původní technologií výroby ovocných pálenek.
Přeji vám příjemnou zábavu při studiu dokumentu…
Výroba lihu a ušlechtilých pálenek z ovoce
Výroba ovocných destilátů – Všeobecný úvod k výrobě ovocných destilátů.
Suroviny ovocných lihovarů
Výrobní proces
Výběr a úprava surovin – Sklizeň ovoce, odstopkování, uskladnění, dozrávání.
Rmutování ovoce – Rozmělnění surovin na břečku.
Kvašení – Kvasné nádoby a kvašení ovocné břečky.
Destilace ovocných kvasů
Uložení vykvašených břeček
Destilační přístroje
Ohřívání destilačních kotlíků
Destilace kvasů
Výpalky
Alkoholové výtěžky
Vinný destilát – výroba vinného destilátu, destilace vína
Úprava destilátů pro konzumaci, což jest:
Úprava síly neboli alkoholovitosti pálenky
Filtrace a čiření pálenek
Náprava vad pálenek
Uležení pálenek
Umělé stárnutí pálenek
Umělé ovocné pálenky
Chemická kontrola práce v ovocných lihovarech
Určení koncentrace rmutu
Určení extraktu ve kvasu
Určování kyselosti rmutu a kvasu
Mikroskopická zkouška rmutu a kvasu
Určení alkoholu ve kvasu a ve výpalcích
Určení alkoholu v destilátech
Určení kyselosti destilátů
Smyslová zkouška pálenek neboli degustace
Výrobní výlohy ovocných lihovarů
Hospodářský význam ovocných lihovarů
Tabulky