Pěstitelské pálení

Menu

Výroba pálenek z vlastního ovoce

Jako nejvyšší možná míra zhodnocení ovoce které pěstujeme na našich zahradách, je jeho zpracování na ovocné pálenky; - výhradně však za použití naší národní výrobní technologie, a při dodržení trvale platných exaktních kriterií při výrobě, kterou lze zhruba rozdělit na tři základní části:

  1. Příprava kvasu a kvašení
  2. Destilace vykvašné břečky
  3. Úprava a uležení destilátu
    • Degustace vyrobeného destilátu pak probíhá nejen během jeho úprav, ale prakticky po celou dobu procesu uležení ve vhodných intervalech, jejichž délka je závislá na množství vyrobeného destilátu.
      Pokud zvolíme mezi jednotlivými zkouškami intervaly příliš krátké, tak může dojít k situaci, že např. u vyrobeného švestkového destilátu se vůbec nemusíme dočkat slivovice, neboť švestkový destilát se stává pravou slivovicí nejméně po ročním ležení. :-)

První bod výrobního procesu má rozhodující vliv na kvalitu a chuť ovocné pálenky; a právě tento základní krok bývá zejména v Čechách podceňován, zatímco na Moravě je proces přípravy kvasu rodinným tajemstvím.

Toto je již však dáno historickým vývojem a řešení této situace pro pěstitele v Čechách spočívá ve využití nabídky některých pěstitelských pálenic, které nabízejí kromě destilace vašich vlastních kvasů také kompletní zpracování vašeho ovoce na vlastní ovocnou pálenku osobité chuti.

Podpora pro pěstitelské pálení

Tradice dokonalé výroby

Jako nezbytný doplněk tohoto textu vás odkazuji na firmu J. Hradecký s r.o. Pacov která vyrábí dokonalá zařízení pro pěstitelské pálenice, pro lihovarnický, potravinářský a farmaceutický průmysl.

Zkušenosti a praxe

Další významná společnost která se zabývá výrobou a prodejem kompletního zařízení pro pěstitelské pálenice je soukromá firma Kovoděl Janča s.r.o. která kromě výroby destilačních zařízení, destilačních kolon a kotlů různých velikostí nabízí též různé druhy nerezových nádrží, gulášových kotlíků a zabijačkových kotlů.

Vzorová pálenice  (Zde publikováno 20. 3. 2002)

Pěstitelská pálenice, kterou jsem vybral jako vzorovou se nachází nedaleko Prahy, je vybavena špičkovým destilačním zařízením a poskytuje nadstandardní rozsah služeb:

Je to Pálenice a moštárna Mšec která nabízí buď vypálení vlastního, doma připraveného kvasu.
Anebo kompletní zpracování vašeho ovoce t.j. drcení a rozmělnění, optimálně řízený kvasný proces a destilaci v nejvhodnějším okamžiku.

Zpět nahoru