Historická tabulka pro snížení koncentrace alkoholu
Objemová kontrakce | Požadovaná koncentrace zředěného lihu v objemových procentech | Koncentrace lihu, který má být zřeďován v objemových procentech: | ||||||||||||
95 | 90 | 85 | 80 | 75 | 70 | 65 | 60 | 55 | 50 | 45 | 40 | 35 | ||
Množství vody v litrech, které je nutno přidati ke 100 litrům lihu výše uvedené koncentrace, abychom ji snížili na koncentraci uvedenou vlevo. | ||||||||||||||
1,934 | 90 | 6,4 | ||||||||||||
2,467 | 85 | 13,4 | 6,6 | |||||||||||
2,876 | 80 | 21,0 | 13,8 | 6,8 | ||||||||||
3,194 | 75 | 29,5 | 21,9 | 14,5 | 7,2 | |||||||||
3,435 | 70 | 39,2 | 31,1 | 23,1 | 15,3 | 7,6 | ||||||||
3,608 | 65 | 50,2 | 41,6 | 33,0 | 24,6 | 16,4 | 8,1 | |||||||
3,721 | 60 | 63,0 | 53,5 | 44,4 | 35,4 | 26,4 | 17,5 | 8,7 | ||||||
3,767 | 55 | 78,1 | 67,9 | 58,0 | 48,1 | 38,3 | 28,6 | 19,0 | 9,5 | |||||
3,743 | 50 | 96,0 | 84,7 | 73,9 | 63,1 | 52,4 | 41,8 | 31,3 | 20,8 | 10,3 | ||||
3,638 | 45 | 117,6 | 105,3 | 93,3 | 81,3 | 69,5 | 57,7 | 46,1 | 34,5 | 22,9 | 11,4 | |||
3,433 | 40 | 144,5 | 130,8 | 117,3 | 104,0 | 90,8 | 77,6 | 64,5 | 51,5 | 38,4 | 25,5 | 12,7 | ||
3,130 | 35 | 178,7 | 163,2 | 147,9 | 132,8 | 117,8 | 102,8 | 87,9 | 73,0 | 58,2 | 43,5 | 28,9 | 14,4 | |
2,724 | 30 | 224,1 | 206,2 | 188,5 | 171,0 | 153,6 | 136,2 | 119,0 | 101,7 | 84,5 | 67,4 | 50,4 | 33,5 | 16,7 |
2,240 | 25 | 287,4 | 266,1 | 245,1 | 224,3 | 203,6 | 182,9 | 162,2 | 141,7 | 121,2 | 100,7 | 80,4 | 60,1 | 40,0 |
1,715 | 20 | 382,4 | 356,2 | 330,1 | 304,1 | 278,3 | 252,6 | 227,0 | 201,5 | 176,0 | 150,5 | 125,3 | 100,0 | 74,9 |
1,195 | 15 | 539,5 | 505,2 | 471,0 | 436,9 | 402,8 | 368,8 | 334,9 | 301,1 | 267,3 | 233,6 | 200,0 | 166,4 | 133,0 |
Do prvního sloupce tabulky jsem dodatečně přidal hodnoty objemové kontrakce pro příslušná objemová procenta lihu. Níže na této stránce je vzorec podle kterého byly hodnoty v tabulce vypočteny. Takže je nyní možné hodnoty v tabulce vlastním výpočtem ověřit.
Použití tabulky
Ve druhém sloupci tabulky je uvedena požadovaná stupňovitost zředěného lihu v objemových procentech sestupně od 90 % do 15 % s krokem po pěti procentech, celkem 16. řádků. V horním řádku tabulky je uvedena stupňovitost koncentrovaného lihu, který má být zřeďován v objemových procentech v rozsahu od 95 % sestupně do 35 % opět s krokem po pěti procentech, celkem 13. sloupců. Na průsečíku řádku a sloupce s požadovanými hodnotami pak nalezneme kolik vody je třeba přidat na 100 l alkoholu abychom získali požadovanou stupňovitost.
Příklad 1.:
Alkohol 80 % máme zřediti na 40 %. V levém krajním sloupci vyhledáme požadovanou stupňovitost, což jest v našem případě 40 %, dále v horním řádku vyhledáme výchozí stupňovitost (80 %) alkoholu, který budeme ředit, a na průsečíku příslušného řádku a sloupce čteme, že ke 100 litrům lihu stupňovitosti 80 % je nutno přidati 104 litry vody, abychom dosáhli stupňovitost 40 %.
Z toho pak vyplývá, že budeme-li mít jeden litr lihu 80 %, musíme přidat 1,04 litry (1 040 ml) vody abychom dosáhli požadovanou stupňovitost 40 %. To znamená, že k 0,5 litru lihu (500 ml) přidáme 520 ml vody.
A nebo ještě jinak. Jestliže chceme ředit např. 70 litrů lihu, pak počítáme:
Množství nalezené v tabulce ÷ 100 × požadovaný objem = přídavek vody
Takže dosadíme:
104 ÷ 100 × 70 = 72,8
Ke zředění 70 litrů lihu o síle 80 % přimísíme 72,8 litru vody abychom získali líh o síle 40 %.
V této tabulce je již zohledněna objemová kontrakce (lihová směs se na objemu poněkud stáhne).
Tabulka byla vypočítána podle následujícího vzorce:
V2 = c1 ÷ c × (100 + k) - (100 + k1)
Kde výsledek V2 je objem vody v litrech kterou je nutno přidati ke 100 litrům silnějšího lihu o stupňovitosti c1 a kontrakci k1, aby bylo dosaženo nižší stupňovitosti c při kontrakci k.
Hodnoty podle příkladu 1. dosadíme do vzorce:
V2 = 80 ÷ 40 × (100 + 3,433) - (100 + 2,876)
V2 = 103,99 (zaokrouhlíme na 104).
V další tabulce vlastnosti alkoholu jsou uvedeny i objemové kontrakce pro příslušné stupňovitosti lihu, objemová i hmotnostní procenta apod.
Další, tentokrát aktuální tabulka vypočítaná pro teplotu lihových roztoků 20 °C obsahuje objemové koncentrace ethanolu, hmotnostního zlomku a hustoty ethanolu. Viz: Hustota ethanolu.
Pro maceraci (vyluhování) bylin pro výrobu likérů se doporučuje síla lihu 60 %, pro výrobu různých léčivých elixírů 80 %. Následně pak provedeme konečné zředění třeba na 40 %.
Jestliže budeme do hotového výrobku ještě přidávati cukr (výhradně krystalový), musíme si uvědomit, že 1 kg krystalového cukru zvýši objem kapaliny o 0,6 litru (600 ml), což znamená jakoby jsme přidali ještě 600 ml vody.
Důležité upozornění:
hodnoty v tabulce jsou vypočítány pro teplotu použitých kapalin 15 °C,
což neodpovídá současné normě která předepisuje 20 °C.